Kozijnen soorten

Ga je binnenkort nieuwe kozijnen bestellen voor in je woning? Ben je op zoek naar een duidelijk overzicht van de verschillende kozijnen die er tegenwoordig op de markt terug te vinden zijn? Zou je niet alleen kennis willen maken met de unieke eigenschappen van de verschillende soorten kozijnen, maar wil je tevens een goed beeld hebben van de gemiddelde kostprijs die er aan verbonden is? In al deze gevallen is het lezen van de informatie op de pagina ongetwijfeld een absolute aanrader!

Kunststof kozijnen

Het eerste soort kozijn dat we graag aan je voor willen stellen is een kozijn van kunststof. Er zijn aan het gebruik van kunststof voor allerhande doeleinden dan ook verschillende zeer interessante voordelen verbonden. Kunststof kozijnen beschikken bijvoorbeeld in het bijzonder over een zeer lange levensduur van zomaar even 50 jaar. Dit maakt dat de kans bijzonder groot is dat je per woning slechts één keer in kozijnen van kunststof dient te investeren. Dit is evenwel niet alles. Kunststof kozijnen hebben bovendien namelijk eveneens de reputatie bestand te zijn tegen alle weersomstandigheden en daarenboven bieden ze een degelijke bescherming tegen inbraak. Tel daar bij op dat kunststof kozijnen ook nog eens verkrijgbaar zijn in de meest uiteenlopende kleuren en het mag duidelijk zijn dat ze ook in jouw woning zomaar even optimaal tot hun recht kunnen komen!

Houten kozijnen

Van alle kozijnen die op de markt zijn terug te vinden zijn de houten uitvoeringen misschien wel het populairst. Een groot deel van de populariteit van houten kozijnen is terug te vinden in het feit dat ze over een heerlijk warme uitstraling beschikken. Deze uitstraling zorgt er voor dat ze eigenlijk in elke woning tot haar recht kan komen. Bovendien staat hout er om bekend niet alleen een warme uitstraling te hebben, bovendien beschikt ze ook nog eens over prima isolerende eigenschappen waardoor warmteverlies kan worden voorkomen. Tel daar ook nog eens bij op dat houten kozijnen zeer eenvoudig van kleur kunnen worden veranderd en bij veel mensen zal de interesse zijn gewekt. Het enige nadeel van houten kozijnen gaat schuil in het feit dat ze vrij veel onderhoud vergen en dat ze bij vochtproblemen kunnen gaan rotten.

Aluminium kozijnen

Van alle meest gangbare kozijnen zijn de aluminium varianten ongetwijfeld de duurste. Veel mensen durven ze wel eens op vlak van eigenschappen te vergelijken met kunststof kozijnen, maar eigenlijk is dat niet terecht. Op nagenoeg alle vlakken weten aluminium kozijnen namelijk uit te blinken. De belangrijkste voordelen van dit type kozijnen zijn dan ook:

  • Het feit dat het een zeer sterk en bijgevolg erg duurzaam materiaal betreft
  • Ze beschikken over een onderhoudsarm karakter waardoor je er nauwelijks omkijken naar hebt.
  • Aluminium kozijnen over een erg elegante uitstraling beschikken die in zeer veel verschillende interieurs optimaal tot haar recht komt.
  • Dat er opmerkelijk lagere stookkosten gegenereerd kunnen worden.

Wanneer je er uiteindelijk voor kiest om het hogere prijskaartje toch maar voor lief te nemen en te investeren in aluminium kozijnen krijg je de beschikking over een bijzonder sterk materiaal. Omwille van de vormvastheid van het materiaal kan je bij kozijnen van aluminium dan ook rekenen op een gemiddelde levensduur van zo’n slordige 40 jaar. Daarnaast hebben aluminium kozijnen als niet onbelangrijk voordeel dat ze inbraak- en brandwerend zijn. Op deze manier is je woning zomaar nog beter beschermd tegen verschillende vormen van gevaar!

Stalen kozijnen

Van alle verschillende soorten kozijnen is staal ongetwijfeld de minst populaire. Zien we ze opduiken, dan komen ze niet vaak terug in grote bedrijfsgebouwen waar ze een cruciaal onderdeel vormen van de uitstraling waar de ramen over beschikken. Wat maakt nu echter dat stalen kozijnen niet zo populair zijn? Zijn ze niet zo kwalitatief of zien ze er gewoon niet goed uit? Niets van dat, in tegendeel. De belangrijkste reden waarom niet veel mensen er voor kiezen om te investeren in stalen kozijnen gaat schuil in het kostenplaatje dat er aan verbonden is. Stalen kozijnen kunnen namelijk slechts worden aangekocht voor een kostprijs van tussen de 1.125 & 1.225 euro per vierkante meter. Vooral wanneer je in je woning gebruik dient te maken van een groot aantal kozijnen zal het kostenplaatje logischerwijs al snel torenhoog oplopen. Het moet toch gezegd dat er ook diverse zeer interessante voordelen zijn verbonden aan een investering in stalen kozijnen.

Van alle verschillende soorten kozijnen is staal namelijk veruit het sterkste materiaal. Dit zorgt er in de praktijk voor dat ze niet snel sporen van slijtage zal gaan vertonen. Daarenboven heb je als eigenaar van de woning ook niet zoveel omkijken naar stalen kozijn, in tegendeel. Net als kunststof en aluminium betreft het namelijk een zeer onderhoudsarm materiaal. Eerder hebben we het reeds gehad over de uitstraling van stalen kozijnen, wel ook daarmee zit het helemaal goed. Vooral wanneer je over een strakke, eigentijdse woning beschikt zal je merken dat dit type kozijnen even goed of misschien zelfs nog beter tot hun recht komen in vergelijking met aluminium kozijnen.

Hoeveel kosten de verschillende soorten kozijnen?

De prijs die je voor kozijnen dient te betalen is voor het grootste deel gebaseerd op het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt. Door de jaren heen zijn er op vlak van kozijnen verschillende mogelijkheden op de markt verschenen die allen perfect tegemoet komen aan de verwachtingen van hun eigen, specifieke doelgroep. Mensen die er voor willen kiezen om neutrale kozijnen aan te schaffen tegen een zo voordelig mogelijke prijs doen er bijvoorbeeld altijd goed aan om te opteren voor kunststof kozijnen. Wie alleen maar genoegen kan nemen met een optimale duurzaamheid zal dan weer voor aluminium of misschien zelfs voor staal willen kiezen. Hoe dan ook, de kostprijs van de verschillende soorten kozijnen is de volgende:

Type kozijn Gemiddelde kostprijs
Kunststof kozijn Tussen 725 & 825 euro per vierkante meter
Houten kozijn Tussen 775 & 925 euro per vierkante meter
Aluminium kozijn Tussen 825 & 975 euro per vierkante meter
Stalen kozijn Tussen 1.125 & 1.225 euro per vierkante meter

Bovenstaande tabel maakt reeds duidelijk dat een kunststof kozijn veruit het voordeligst is waardoor het, het best geschikt is voor ieders budget. Dit is evenwel niet de enige mogelijkheid. Veel mensen vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat ze hun kozijnen nu en dan een ander kleurtje kunnen geven. In dat geval is kiezen voor hout dan weer de interessantste keuze. Heb je een groter budget voor handen, maar wil je dan ook graag kunnen genieten van de best mogelijke kwaliteit en duurzaamheid? Dan is kiezen voor aluminium of staal weer de meest voor de hand liggende oplossing. Welke kozijnen dus uiteindelijk in je huis zullen worden geplaatst is niet alleen afhankelijk van de stijl van de woning, maar tevens van het budget dat je er aan wil en kan uitgeven.

Lees verder over: dubbel glas.

De prijzen van de kozijnen soorten!

Natuurlijk kunt u ook voor de verschillende soorten kozijnen kiezen op basis van de prijs. Het is dan verstandig om meerdere offertes op te vragen. Wij helpen u hierbij door u deze service geheel gratis en vrijblijvend aan te bieden. Hierna krijgt u volop aanbiedingen om uit te kiezen.