Kozijnen vervangen

Zijn de kozijnen in je woning reeds aanzienlijk verouderd? Of vertonen ze misschien gewoon sporen van slijtage? In beide gevallen zal je er graag voor willen kiezen om je bestaande kozijnen te vervangen door nieuwe exemplaren. Het vervangen van kozijnen kan een behoorlijk prijskaartje met zich meebrengen waardoor het zeer belangrijk is om precies te weten waar je voor staat. Wil je eveneens de kozijnen in je huis vervangen, maar wil je eerst graag een goed zicht hebben op de mogelijkheden evenals de kosten die er aan verbonden zijn? Geen probleem, wij hebben al deze informatie speciaal voor jou verzameld!

Hoeveel kost kozijnen vervangen?

Heeft de tand des tijds zo zijn invloed gehad op de kozijnen die deel uitmaken van je woning? Of beschik je over kozijnen die eigenlijk slechts over een zeer beperkte isolerende functie beschikken en wil je daar graag verandering in brengen? In beide gevallen is het beslist de moeite waard om een investering in nieuwe kozijnen te overwegen. De gemiddelde kostprijs die voor nieuwe kozijnen in rekening wordt gebracht is de volgende:

Type kozijn Gemiddelde kostprijs
Kunststof kozijn Tussen 725 & 825 euro per vierkante meter
Houten kozijn Tussen 775 & 925 euro per vierkante meter
Aluminium kozijn Tussen 825 & 975 euro per vierkante meter
Stalen kozijn Tussen 1.125 & 1.225 euro per vierkante meter

Bovenstaande kosten hebben betrekking tot het kozijn op zich, de plaatsing er van, de BTW evenals HR++ glas. Het is evenwel belangrijk om er rekening mee te houden dat bij het vervangen van een bestaand kozijn het oude kozijn ook dient te worden verwijderd. Deze extra arbeid kan er voor zorgen dat het uiteindelijke kostenplaatje nog net iets hoger zal uitvallen. Hoeveel er voor het verwijderen van een bestaand kozijn precies wordt aangerekend is afhankelijk van het bedrijf in kwestie. Op dit vlak even een vergelijking uitvoeren is dan ook altijd beslist de moeite waard.

Wanneer kozijnen vervangen?

De belangrijkste vraag die veel mensen zich stellen is wanneer ze er nu precies voor moeten kiezen om hun kozijnen te vervangen. Kozijnen vervangen kan noodzakelijk zijn in tal van uiteenlopende situaties. Zo is dit bijvoorbeeld noodzakelijk op het ogenblik dat er sporen van slijtage ontstaan. Afbladderende verf kan op dit vlak bijvoorbeeld een opvallend fenomeen zijn. Dit is evenwel niet de enige situatie waarin je er goed aan doet om je oude kozijnen te vervangen. Ook wanneer de enkele beglazing duidelijk zorgt voor heel veel warmteverlies kan een investering in nieuwe kozijnen inclusief hoogrendementsglas zich opdringen. Het is hoe dan ook steeds van belang om niet te lang te wachten met het vervangen van je verouderde kozijnen. Doe je dat wel, dan loop je namelijk het risico dat er onveilige situaties zullen ontstaan met alle mogelijke gevolgen van dien.

De levensduur van kozijnen

Wanneer je, je bestaande kozijnen wil laten vervangen is het altijd interessant om stil te blijven staan bij de levensduur waar de verschillende kozijnen op de markt over beschikken. Een kunststof kozijn heeft bijvoorbeeld een uitstekende levensduur van 50 jaar. In het geval van een aluminium kozijn is er sprake van een levensduur van 40 jaar terwijl er bij een houten kozijn sprake is van een verschil in levensduur afhankelijk van de gekozen houtsoort. Bij een zachthouten kozijn ligt de levensduur gemiddeld rond de 25 jaar. Kies je er voor om te investeren in een hardhouten kozijn, dan kan de levensduur variëren van 40 tot zomaar even 75 jaar. Door rekening te houden met de levensduur van de verschillende beschikbare kozijnen zorg je er sowieso voor dat je het maximale uit je investering kan halen.

Energiekosten verlagen door kozijnen te vervangen

Beschik je over kozijnen in je woning die door de jaren heen sterk verouderd zijn geworden? In dat geval is de kans bijzonder groot dat je ieder jaar opnieuw veel meer stookkasten betaalt dan eigenlijk noodzakelijk is. Oude kozijnen staan er namelijk om bekend over een zeer lage isolatiewaarde te beschikken. Dit geldt ook voor het enkel glas waar vroeger nagenoeg altijd gebruik van werd gemaakt. Samen zorgen deze beide factoren er hoe dan ook voor dat er aanzienlijk moet worden gestookt in je woning waar uiteraard heel hoge kosten aan verbonden zijn. Het laten vervangen van je oude kozijnen door nieuwe exemplaren kan er op dit vlak hoe dan ook voor zorgen dat er een meer dan aantrekkelijke besparing op de energiefactuur kan worden gerealiseerd.

Een betere bescherming tegen inbraak

Verouderde kozijnen moeten doorgaans inboeten op vlak van sterkte. In de praktijk zorgt dit er voor dat je woning vatbaarder wordt voor inbraken. Ook op dit vlak kan investeren in nieuwe kozijnen dan ook een zeer interessante meerwaarde betekenen. Door te kiezen voor stevige kozijnen zoals bijvoorbeeld kozijnen van aluminium of staal in combinatie met solide hang- en sluitwerk is het mogelijk om de inbraakwerende eigenschappen van je woning aanzienlijk te verhogen. Zo kan je er zeker van zijn dat je iedere nacht opnieuw gewoon lekker op beide oren kan slapen.

Besparen op kozijnen vervangen

Zie je er een beetje tegenop om de kozijnen in je woning te vervangen omdat hier een toch niet onaanzienlijke kostprijs aan verbonden is? Wij geven je graag een aantal interessante tips waardoor je een niet onaanzienlijk bedrag kan besparen op het vervangen van je bestaande kozijnen.

  • Kies voor een voordelig materiaal

Wil je besparen op de aankoopprijs van je nieuwe kozijnen? In dat geval is het interessant om te kiezen voor een voordelig materiaal zoals kunststof. Niet alleen zijn kunststof kozijnen vrij voordelig, daarnaast beschikken ze ook nog eens over een levensduur van gemiddeld zo’n 50 jaar. Dit zorgt er voor dat je bij aankoop niet zo snel genoodzaakt zal zijn om opnieuw kosten te maken, in tegendeel.

  • Steek zelf de handen uit de mouwen

De arbeidskosten bij het vervangen van kozijnen zijn aanzienlijk. Ze bestaan bovendien uit tal van verschillende onderdelen. Door zelf de handen uit de mouwen te steken kan je dan ook behoorlijk wat besparen. Probeer bijvoorbeeld zelf reeds het oude kozijn te verwijderen en help bij het plaatsen van de nieuwe. Let wel op, het vervangen van een kozijn is niet zonder risico. Vooral met het glas dient zeer nauwkeurig en voorzichtig te worden omgesprongen.