Kozijnen subsidie
Het aanschaffen van nieuwe kozijnen voor in je woning gaat steevast gepaard met een stevig kostenplaatje. In een poging om dit prijskaartje te verlagen kiezen veel mensen er voor om op zoek te gaan naar een eventuele subsidie. Helaas heeft de Nederlandse overheid er reeds enige tijd geleden voor gekozen om het merendeel van de subsidies naar de eeuwige jachtvelden te verwijzen. Het enige wat vandaag de dag nog overblijft zijn dan ook de subsidies voor het duurzamer maken van je woning. Wil je graag investeren in nieuwe kozijnen, maar zou je eerst graag duidelijkheid willen hebben met betrekking tot de subsidies waar je op kan rekenen? Wij zetten ze graag even voor jou op een rijtje.
Subsidie voor een investering in kozijnen?
Veel mensen denken dat er vandaag de dag een subsidie bestaat voor een investering in bepaalde soorten kozijnen. Er schuilt ergens wel een beetje logica in deze gedachte omdat het ene kozijn over een beduidend betere isolerende werking beschikt in vergelijking met de andere. Toch is dit helaas niet het geval. Of je er nu met andere woorden voor kiest om een kozijn van kunststof aan te schaffen of je opteert voor een beter isolerend kozijn van hout maakt op dit vlak dan ook geen enkel verschil. Een eventuele subsidie zal het investeringsbedrag dan ook helaas niet verlagen, althans niet op dit ogenblik.
Wel een subsidie voor een investering in isolatieglas
Wil bovenstaande dan zeggen dat er helemaal geen financiële tegemoetkoming kan worden aangeboden bij een investering in nieuwe kozijnen? Gelukkig niet. Het is namelijk wel zo dat er tegenwoordig nog steeds een subsidie geldt voor een investering in isolatieglas. Deze subsidie wordt evenwel niet langer toegekend door de Nederlandse overheid, maar wel door de stad of gemeente waarin je woonachtig bent. Dit is een belangrijk verschil. In de praktijk zorgt dit er namelijk voor dat er geen vastgestelde subsidie is die voor iedereen gelijk is, in tegendeel. Het is dan ook perfect mogelijk dat een inwoner van Amsterdam meer subsidie zal krijgen dan een inwoner van Eindhoven of omgekeerd. Dit is dan ook zeker iets om bij stil te blijven staan.
De kostprijs van kozijnen
De prijs die voor kozijnen in rekening wordt gebracht is altijd afhankelijk van verschillende factoren. Een zeer belangrijke invloed heeft onder meer het materiaal waaruit de kozijnen bestaan. Kunststof kozijnen zijn wat dat betreft opvallend betaalbaarder in vergelijking met aluminium of staal. Hout zit ergens tussen de twee. Hoeveel je gemiddeld dient te betalen voor het kopen van kozijnen wordt duidelijk door het bekijken van de onderstaande tabel:
Type kozijn | Gemiddelde kostprijs van het kozijn |
Kunststof kozijn | Tussen 725 & 825 euro per vierkante meter |
Houten kozijn | Tussen 775 & 925 euro per vierkante meter |
Aluminium kozijn | Tussen 825 & 975 euro per vierkante meter |
In de prijzen die in bovenstaande tabel worden aangegeven zijn verschillende kosten inbegrepen. Het betreft hier dan ook niet uitsluitend de kostprijs voor het kozijn op zich, maar wat bovendien ook te denken van de BTW die van toepassing is evenals de montagekosten en HR++ glas. Dit glas is noodzakelijk om er voor te zorgen dat warmteverlies in je woning geen vrij spel krijgt. Mensen die nog beschikken over enkel glas worden bijvoorbeeld niet zelden op het einde van het jaar geconfronteerd met een torenhoge energiefactuur, maar het kan gelukkig ook anders. Door middel van HR++ glas zal je merken dat het prijskaartje in ieder geval reeds aanzienlijk kan worden gedrukt.
Hoeveel kost isolatieglas?
Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven geldt dat er nog steeds een subsidie kan worden verkregen voor een investering in glas die de isolatiewaarde van je woning ten goede komt. Hoe groot deze investering precies uitvalt is afhankelijk van het glas in kwestie. Wil je de kostprijs relatief beperkt houden, dan kan je enkel glas laten vervangen door dubbel glas. Heb je een iets groter budget beschikbaar en wil je, je hoge energiefactuur aanzienlijk terug kunnen dringen? In dat geval is een investering in met name hoogrendementsglas een aanrader. We hebben ook de verschillende kosten van de diverse glassoorten even voor jou op een rijtje gezet:
Type glas | Gemiddelde kostprijs |
Dubbel glas | Tussen 70 & 85 euro per vierkante meter |
Hoogrendementsglas (standaard) | Tussen 80 & 95 euro per vierkante meter |
HR++ glas | Tussen 90 & 105 euro per vierkante meter |
HR+++ glas | Tussen 105 & 135 euro per vierkante meter |
Hoe besparen op aankoop kozijnen?
Net omdat er geen sprake (meer) is van een subsidie bij het aanschaffen van kozijnen gaan mensen op zoek naar andere mogelijkheden om een besparing te kunnen realiseren. Bestaan er evenwel nog meer mogelijkheden om te besparen? Zeker en vast. Wij hebben enkele zeer interessante bespaartips met betrekking tot het kopen van kozijnen voor jou verzameld:
- Zelf je kozijnen plaatsen
Het is algemeen bekend dat er bij een investering in kozijnen niet alleen sprake is van een hoge aankoopprijs met betrekking tot het materiaal waaruit ze bestaan, daarnaast zijn ook de montagekosten vaak alles behalve min. Sterker nog, beide kosten zouden goed zijn voor ongeveer 45 procent van het totale prijskaartje. Wil je met andere woorden besparen op je investering in kozijnen en ben je een beetje handig? Dan is zelf de kozijnen plaatsen altijd een aanrader!
- Kies voor isolerend glas ondanks hogere kostprijs
Een tweede belangrijke top om te besparen die misschien niet zozeer een impact zal hebben op de prijs bij aankoop, maar zeker op middellange tot lange termijn een mooie besparing zal weten te realiseren is kiezen voor isolerend glas. Een investering in dubbel glas wint zichzelf altijd terug, maar de besparing op de energiefactuur die wordt gerealiseerd met hoogrendementsglas is nog veel groter!
- Zorg voor een goed en tijdig onderhoud
Het goed en vooral tijdig onderhouden van de kozijnen in je woning zorgt er voor dat je altijd zo lang mogelijk kan blijven genieten van de authentieke uitstraling waar de kozijnen in kwestie over beschikken. Zo wordt voorkomen dat je op korte termijn terug zal moeten investeren met alle kosten van dien.